Brev till Dina 6 1/2 år

Dina. Älskade Dina.

Du kommer aldrig läsa det brev jag skrev till dig.

Det där du är femton år, en härlig tonåring och vi en något sånär vanlig familj.
Min största rädsla blev min största sorg. Brevet kommer ligga oläst.

Allt jag önskat för dig kommer att stanna i önskelandet. Men jag är helt säker på att den tid du levt med oss varit fantastisk ändå. För dig och för oss.

Vi har gjort så mycket roligt tillsammans. Vi har skrattat tills vi kiknat, sprungit tills vi tappat andan, hoppat så högt vi kan och älskat villkorslöst.

Du har legat på underbara stränder och låtit solen värma din kropp. Du har slängt dig hejdlöst ner i sjöar, hav och pooler. Ett baddjur utan dess like.

Du har varit på snötäckta fjäll, susat ner på pulka och snowracer. Byggt snögubbar, kojor och lyktor. Vi har haft vilda snöbolls- och vattenkrig och sedan krupit upp i soffan under filten för att värma oss.

Du har prövat smaker från alla världens hörn. När vi inte kunde ta dig dit så tog vi med oss världen hem till oss. Du har förundrat oss med din smakprecision och med dina ofta rätt så avancerade smaklökar. Du har njutit innerligt av dina favoriter pasta polpettine, calamares, gyros, sushi, goda ostar och salami.

Du har sprungit på blomsterfyllda sommarängar och velat veta vad blommorna heter. Alltid nyfiken och vetgirig.

Vi har kastat kottar i vattnet, letat salamandrar och grillat korv över öppen eld. Vi har känt lugnet i skogen och tömt dina fickor på mosade blåbär. Vi har letat vackra blad och känt höstvinden blåsa igenom oss.

Du har sovit i tält och suttit på varma skärgårdsklippor i den svenska sommarkvällen. Du har tultat runt på öppna ytor i naturen, ätit harbajs, undersökt varför sniglar är så slemmiga och myror så snabba.

Du har känt dig fri på hästryggen, gosat med hundar och älskat att lära dem nya trick. Du kände dig trygg med djur och de kände sig trygga med dig. Du närmade dig dem på det sätt som du själv ville bli närmad, varsamt och respektfullt. I gengäld gav de dig förtroendet att komma dem nära. Precis som du.

Du har lyssnat på din favoritmusik på högsta volym. Inget annat än max var godkänt. Du lärde dig texterna snabbt och sjöng tidigt med på engelska. Trots att du inte visste vad de sjöng så visste du på något vis ändå. Du kände musiken i dig. Du lät den uppfylla dig.

Du dansade till ditt hjärtas rytm. En fri själ som ständigt flyttade gränserna för vad som var möjligt. Du skrattade högt, levde utan ånger och älskade gränslöst när man väl vunnit ditt förtroende.

Du har levt ett härligt liv. Ett liv fyllt av kärlek.
Jag vet att många säger att ett liv inte räknas i hur många år du lever, utan med vad du fyller åren som du har. Visst kan väl det låta som en tröstande tanke. Men 6 1/2 år var för kort. Vi har så mycket kärlek kvar att ge dig förstår du. Vi var inte klara på långa vägar.

Var du än lever vidare när du nu inte längre lever med oss så hoppas jag innerligt att det kommer vara lika bra. För dig.
Jag önskar av hela mitt hjärta att du inte behöver sakna oss lika mycket som vi saknar dig.

Kanske lever du i ett parallellt universum? Precis här bredvid oss.
Kanske uppstår ibland en liten reva i tiden och vi kan känna varandras närvaro?
Kanske kan du hälsa på mig ibland?
Kanske kan du sjunga en sång för mig när jag sover?
Då ska jag nynna dess melodi hela dagen och känna dig nära mig.

Jag ser glimtar av dig i Majken och Annie.
Jag hör klangen av din röst i Majkens fantasisagor.
Jag ser din finurliga blick i Annies ögon när hon busar.

Du finns i varje rum här hemma. I allt du höll kärt ser jag dig.
När jag paralyserad av saknad stirrar in i våra vita väggar hör jag dig säga mamma vitt är ingen färg! Då ler jag och funderar över om jag ska behålla dem vita eller uppfylla din önskan och måla dem i en riktig färg.
Sluter jag ögonen hör jag ekot av ditt bubblande skratt.
Sitter jag i soffan kan jag känna dig bredvid mig, i din myshörna. Då blundar jag och föreställer mig att jag håller din hand i min. Sådär som vi alltid gjorde.

Det värker i mig att du inte är här.
Vi har ingenting osagt. Det vet jag.
Du och jag kunde prata om allt och det som inte behövdes sägas högt sa vi i våra blickar. Jag kunde läsa dig och du kunde läsa mig. Utantill.
Men det finns så mycket jag vill säga till dig fortfarande.
Ord som är så fulla av kärlek. Jag viskar dem till dig. Hjärtat skriker av frustration.
Orden landar ingenstans. De blir kvar hos mig när jag så gärna vill ge dem till dig.
De blir till tårar istället.

Vår kärlek kommer att leva i dig och din kärlek alltid i oss.
Solen fortsätter att gå upp och ner här i vår värld.
Du fattas mig varje sekund.
Varje natt viskar jag jag älskar dig, jag älskar dig, jag älskar dig.

Väntar du på mig på regnbågen?
Väntar du där, på den lila bågen?
Tills vi ses igen Dina?
Hör du mina ord?
Ser du mina tårar?
Känner du min kärlek?

För alltid din Mamma Malin

13 reaktioner på ”Brev till Dina 6 1/2 år

  1. När orden Aldrig Mer blir verklighet och hela kroppen värker av den tyngsta sorgen så ska man ändå försöka leva. Varmaste kramen och all styrka till dig och din familj

    Gilla

  2. I natten vakar änglar

    
Vaknar av röster ur minnet
när det möbleras om i sinnet.
Jag hör smittande fniss när
ord flyttas, tankar byter plats.
Det skrapas i tak och parkett.
Jag bor inte längre ensam här.
    Något finns vid sidan om
som jag inte längre känner till.
Det viskas och tasslas
skrattas och mumlas.
Jag blir glad, lite undrande,
har jag inte hört det förut?
    Runt fyra då änglar vaknar
sitter de hos mig och vakar.
Tar smärta i sina händer,
stillar oro och längtan,
lyfter en ängslig suck.
    Jag tror att änglar är till för sånt.
    /Karl Zetterberg

    Gilla

  3. Dina se er, hör dig och känner er kärlek, det är jag helt övertygad om. Älskade, fina Malin. All kärlek till dig 💜💜 och din fina familj

    Gilla

  4. Malin,jag har inte förlorat ett barn,där kommer jag inte ens i närheten av din smärta,så den sorgen är jag hemskt ödmjuk inför..
    Dock har jag förlorat en person som jag i hela mitt liv varit övertygad om att jag ”aldrig” skulle kunna fungera utan…
    Tror stenhårt på det faktum att kärlek är starkare än kroppslig funktion! Den man är i sin andel är inte köttet.. där är jag övertygad om att kärlek faktiskt övervinner allt! Även kroppslig död… dock söker vi som fortfarande ”bort i våra köttsliga kroppar gärna efter ”bevis” som våra ”kroppsliga” ögon/öron ska få…där får vi kanske söka förgäves men bara för att ögat el örat inte kan se /höra…betyder inte att det inte finns! Min fina som fort somnade in hann säga mig :vart vi än är… så är vi alltid tillsammans! Det bär jag med mig varje dag! Vi ses igen med dem som vi älskar och som älskar oss…dock kanske inte på samma vis som här… men vem säger att det inte är på ett bättre vis?❤

    Gilla

  5. Å; Malin jag känner inte dig , men jag är så tagen hur fint du beskriver DINA och era känslor. Tårarna rinner . Dina ler i himlen över sin fina familj. Längtan. lycka och sorg ni kommer att återförenas, All kärlek till hela fina familjen.

    Gilla

Lämna en kommentar